BEYOĞLU’NDA OSMANLI TORUNLARI YETİŞİYOR

BEYOĞLU -  Beyoğlu Belediyesi Turabibaba Kütüphanesi’nde “Osmanlı Türkçesi Kursları”yla Osmanlı torunları yetişiyor. 3 ayda Osmanlıca Türkçesi’nin öğretilmesi amaçlanan kursa katılan genç kursiyer, “Gençliğin vurdum duymazlığına karşı protesto olarak Osmanlıca Türkçesi’ne merak sardım” dedi.

Beyoğlu Belediyesi Turabibaba Kütüphanesi’nde “Artık Bakıp Geçmeyeceksiniz” sloganıyla başlatılan “Osmanlı Türkçesi Kursları” vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. 3 ay içinde Osmanlı Türkçesi’nin hem okuma hem de yazma şeklinde öğretilmesi hedeflendiği kurslar, Osmanlıca Başlangıç Seviyesi ve Osmanlıca Rika Seviyesi dersleri olmak üzere iki ayrı grupta oluşuyor.

“KURSUN AÇILDIĞINI DUYURMAKLA KAPATMAK BİR OLDU”

Osmanlıca Türkçesi öğrenmek isteyenlerin fazlaca olması nedeniyle böyle bir kursu açtıklarını söyleyen Beyoğlu Belediyesi Kütüphane Müdürü Mustafa Erdem, “Kursa katılımın 50-60 kişiden oluşabileceğini düşündük, ancak ilginin fazla olması nedeniyle kursun açıldığını duyurmakla kapatmak bir oldu” dedi.

“AMAÇ 3 AY SONRA OSMANLICA TÜRKÇESİ ÖĞRETMEK”

Osmanlıcanın gerekli olduğunu belirterek Osmanlıca Okuma - Yazma Eğitimi veren Osmanlı Türkçesi Öğretmeni Mustafa Çakıcı,  amaçlarının 3 ay sonunda kursiyerlere Osmanlıca Türkçesi’ni öğretmek olduklarını belirtti.

“GENÇLİĞİN VURDUM DUYMAZLIĞINA KARŞI OSMANLICA ÖĞRENİYORUM”

Pazartesi günleri 19.30-22.00 saatleri aralarında gerçekleştirilen “Osmanlıca Başlangıç Seviyesi” dersine 50 yetişkin öğrenci katılırken; salı günleri 19.30-22.00 saatleri arası gerçekleştirilen “Osmanlıca Rika Seviyesi” derslerine ise 17 öğrenci katılıyor.

Mesleği gereği kursa katıldığını söyleyen Turist Rehberi Mecit Boğday, “Arapça bildiğim halde Osmanlı saraylarında, mezarlıklarda, camilerde yazılan yazıları anlayamıyordum. Bu kurs sayesinde inşallah hem öğreneceğim hem de öğreteceğim” diye konuştu.

Kursiyerlerden Aslı Çobanoğlu ise eski eser ve restorasyon üzerine çalıştığı için böyle bir kursun kendisi açısından çok faydalı olduğunu söyledi.

Osmanlı torunu olmak sadece telefona Mehter Marşı yüklemek olmadığını vurgulayan lise öğrencisi Fatih Emin Kesikçi, gençliğin vurdum duymazlığına karşı protesto olarak Osmanlıca Türkçesi’ne merak sardığını belirtti.

Osmanlıca Türkçesi dersleri haziran ayına kadar devam edecektir.