TURABİBABA KÜTÜPHANESİ TARİHİ YAŞATTI

Beyoğlu Belediyesi Turabibaba Kütüphanesi, tiyatro ve halk oyunları öğrencilerinin oynadığı ve senaryosu Turabibaba Kütüphanesine ait olan “Bayramdır Aleme Gelişin” adlı tiyatro oyununu Okçular Tekkesi’nde sergilendi. Profesyonel tiyatrocuları aratmayan oyuncular, sahnede görsel bir şölen sunarak hem tarihi yaşadı hem de yaşattı.

Tiyatro oyununu Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, başkan yardımcıları, müdürler, veliler ve öğrenciler izledi. Oyunda 14 yaş grubundaki öğrenciler, profesyonelleri aratmayan görsel bir şölen sunarak hem tarihi yaşadılar, hem de izleyenlere tarihi yaşattılar.

Oyun sonunda “Turabibaba Kütüphanesi öğrencilerimiz çok güzel bir gösteri ortaya çıkardılar” diyen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, oyuncuları kutladı. Öğrencilik yıllarından örnekler vererek konuşmasına devam eden Başkan Demircan, “Biz eğitim ve öğretimden şunu anlıyoruz: ‘Bir sınıfın içinde öğrenciler toplanacak ve konuşup anlatacak. Çocuklarda bunu anlayacak.’ Bu eğitim değil. Eğitim çocuğun işin içine girerek katkı sağlamasıdır” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZA DEĞERLERİMİZİ ÖĞRETMEK İSTİYORSAK SANATLA BULUŞTURMALIYIZ”

Eğitimin ardından öğretim kelimesini açıklayan Demircan, “Öğretim öğretmenin öğrenciye yaptığı bilgi aktarımıdır. Yani eğitim ve öğretim beraber olmalıdır. Bireye yüzmeyi öğretmek gibi çocuk o suya girmeden bunu öğrenemez. Burada yapılan tiyatro gösterisini bu çocuklara kimse anlatarak öğretemez. Burada kendilerinin oynaması onlara ayrı bir öğrenim sağlamıştır. Bu atmosferi yaşadı ve kişisel gelişimini sağladı. Öğrenciler böyle bir deneyim yaşamadıkları sürece gelişimlerini tamamlayamaz ve öz güvene sahip olamazlar. Eğer çocuğumuza kendi gelenek ve göreneklerimi bize ait olan değerlerimizi öğretmek istiyorsak onlara sanatla buluşturmamız gerekmektedir” diye konuştu.

Kütüphanenin tek görevi kitap okutmak olmadığını savunan Başkan Demircan, iyi bir eğitimin kitap üzerinden satır satır okumakla olmadığını; insanları güzel sanatlar, tiyatro, müzik, sinema gibi alanlara yönlendiren bir yer olduğunu söyledi. Turabibaba Kütüphanesi ve Gençlik Merkezimizin hedefinin bunlar olduğunu belirten Demircan, faaliyetlerin her zaman devam edeceğini, emeği geçen hocaların ve öğrencilerin böyle bir oyunu bizlere sundukları için teşekkürlerini dile getirdi.

Gösteriyi çok beğendiğini söyleyen bir veli, hem kendisi hem de çocuğu açısından çok geliştirici bir etkinlik olduğunu söyleyerek bu tür faaliyetlerin devam etmesini diledi.

“UTANGAÇTIM AMA ŞİMDİ UTANMIYORUM”

Tiyatro oyuncularından olan bir öğrenci de “Ben tiyatroya gitmeye başladığım zamandan beri çok geliştim. Önceden çok utangaçtım, sahneye çıkamazdım. Ama artık herkesin önünde oyun sergileyebiliyorum. Hem yeteneğim gelişiyor hem de başaramayacağım bir şey olmadığını görüyorum” dedi. Öğrencinin annesi de “Kızımı böyle gördükçe çok mutlu oluyorum. Çocuklarımız içine kapanıklıktan kurtulup bu gibi organizasyonlar sayesinden kendilerini gösterebiliyorlar. Bizim gibi orta sınıf aileler için bu tür faaliyetler bir nimet gibi” şeklinde konuştu.